Numarul atacurilor teroriste din tarile dezvoltate a crescut, in 2015, cu 650%, arata un raport al Global Terrorism Index (GTI), facut public miercuri.

Raportul anual arata ca in unele tari terorismul a devenit un fenomen din ce in ce mai prezent. In plus, acesta a patruns in tari dezvoltate in care nu era pana acum prezent, arata CNN. In prezent, Statul Islamic este activ in 28 de tari, fata de 13, cum arata raportul din 2014.

Escaladarea terorismului in tari occidentale se afla in stransa legatura cu factori ca somajul in randul tinerilor, accesul la arme si lipsa de incredere in procesul electoral.

Per total, la nivel global, numarul celor ucisi in acte teroriste a scazut cu 10% fata de anul anterior, situandu-se, in 2015, la 29.376.

In 2015, 731 de persoane din Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD – care cuprinde 34 de state) au murit din cauza terorismului. Din OECD fac parte tari ca SUA, Marea Britanie, Franta sau Turcia.

In 21 din cele 34 de tari dezvoltate a avut loc cel putin un atac terorist, arata raportul. Cele mai multe victime sunt din Turcia si Franta.

72% dintre atacurile teroriste din 2015 au avut loc in tari ca Irak, Nigeria, Afganistan, Siria si Pakistan. In Siria, de exemplu, numarul atacurilor teroriste a crescut cu 50% in 2014 si 2015.

Ofensivele militare impotriva Statului Islamic si gruparii teroriste Boko Haram au facut ca numarul atacurilor sa scada si sa fie mai putine victime in Irak si Nigeria. Insa cele doua grupari teroriste s-au extins in alte state vecine.

Raportul precedent arata ca gruparea Boko Haram era responsabila de 6.644 de decese in 2014, iar Statul Islamic se facea vinovat de 6.073 in acelasi an. Cele doua grupari s-au facut vinovate de 51% din totalul deceselor cauzate de terorism in 2014.

In Romania nu au avut loc atacuri teroriste, insa anul trecut au fost arestate 11 persoane suspecte de terorism. La nivelul intregii UE, au fost arestate peste 1.000 de persoane, din care mai multe de 400 doar in Franta.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.