politist bulgar

Marti incepe in Bulgaria procesul a trei migranti sirieni care ar fi incercat sa se alature Statului Islamic.

Acesta este primul proces de terorism din tara vecina indreptat impotriva unor migranti. Cei trei sirieni, cu varste intre 22 si 25 de ani, au fost arestati in luna februarie a cestui an, dupa ce au sosit in Bulgaria din Grecia cu intentia de a trece apoi ilegal in Turcia si a ajunge apoi in Siria unde urmau sa participe la acte de violenta si terorism.

Sirienii primisera deja statut de refugiat in Germania, potrivit agentiei Novinite; ulterior, au mers in Grecia si dupa ce nu au reusit sa treaca in Turcia de pe teritoriul elen, au incercat sa faca acelasi lucru prin Bulgaria. Procurorii de la Sofia spun ca tinerii venisera in Europa cu intentii jihadiste si voiau sa se alature Statului Islamic si organizatiei Fratia Musulmana. Avocatii lor sustin insa ca acest lucru este discutabil si ca acuzatiile sunt contradictorii.

Procurorii si-au bazat cazul pe fotografiile si mesajele descoperite in telefoanele celor trei refugiati, care le-ar demonstra intentiile radicale. Sirienii, care risca pana la zece ani de inchisoare, au afirmat ca in imagini sunt rudele lor si ca in Siria e normal sa porti „haine de rebel” in conditiile in care are loc un razboi . Potrivit BTA, procesul lor va incepe cel mai devreme la 19 septembrie.

Procesul ar fi trebuit sa inceapa din august, dar avocatii sirienilor au obtinut o amanare, sustinand ca nu au avut suficient timp sa isi pregateasca apararea iar probele din dosar nu au fost traduse.

Citește și


Discutiile purtate de doi jihadisti cu ISIS inainte de atacurile teroriste din Bavaria. „Acum vei merge in rai”politist bulgar

Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer