Dragnea acuza DNA ca a distrus cariere si sprijina decizia lui Trump privind Iranul intr-un interviu pentru AP

0
60

Liviu Dragnea critica, intr-un interviu pentru Associated Press, procurorii DNA, afirmand ca au mers mult prea departe si au distrus carierele multor oficiali guvernamentali acuzati de luare de mita, delapidare si alte infractiuni.

„A fost o perioada de multi ani cand, de obicei, cine a fost la putere nu a fost cercetat. Acum am ajuns la cealalta extrema, unde cei care sunt in clasa politica trebuie sa fie acuzati, urmariti, investigati si trimisi in judecata”, a declarat Dragnea pentru AP, interviu preluat de Washington Post.

Agentia aminteste ca lui Dragnea, cel mai puternic politician din Romania, i s-a interzis sa devina premier din cauza unei condamnari.

Cu opt luni inainte de victoria partidului sau la alegeri, Dragnea a fost condamnat pentru manipularea votului in timpul referendumului din 2012, noteaza AP, care subliniaza ca liderul PSD neaga in cotinuare acuzatiile.

Associated Press mai scrie ca Dragnea, in varsta de 55 de ani, este acuzat de procurori si pentru delapidarea fondurilor europene. Intrebat despre aceste dosare, liderul PSD a declarat pentru AP ca va lupta pana la sfarsit pentru a-si dovedi nevinovatia, dar a refuzat sa le spuna jurnalistilor straini daca se gandeste la o eventuala candidatura la prezidentialele din 2019.

Pentru a-si argumenta acuzatiile la adresa DNA, Liviu Dragnea a dat exemplul a doi magistrati care au fost suspendati pentru suspiciunea de luare de mita si care dupa 4 ani au fost declarati nevinovati. „Cine le va da acei ani inapoi?”, a intrebat Dragnea.

Liderul PSD a spus insa ca el crede ca Romania va gasi o abordare corecta, legala si constitutionala pentru a combate coruptia.

Cu toate acestea, scrie AP, guvernul roman PSD este criticat atat in Romania, cat si pe plan extern pentru modificarile pe care vrea sa le aduca Legilor Justitiei. Astfel, subliniaza AP, la doua luni dupa ce PSD a castigat alegerile, Parlamentul a inceput sa adopte legi considerate ca fiind menite sa slabeasca eforturile anticoruptie.

Propunerile au declansat cele mai mari proteste din Romania de la rasturnarea regimului comunist si au atras critici atat din partea UE, cat si SUA. Dragnea are insa varianta sa proprie in legatura cu aceste modificari legislative si spune ca UE si diplomatii americani le-au reanalizat si au ajuns la concluzia ca nu afecteaza independenta sistemului judiciar.

In ceea ce priveste principiile UE, Liviu Dragnea a declarat ca PSD le sustine, dar a afirmat ca Romania si alte state membre din Europa de Est sunt preocupate de o Europa cu doua viteze care lasa natiunile mai sarace in spate, in timp ce tarile bogate se vor bucura de beneficii.

El a spus ca romanii nu trebuie sa uite de beneficiile si fondurile care au venit odata cu aderarea la UE. „In acelasi timp, pentru noi este important ca principiul coeziunii sa fie respectat si diferentele de dezvoltare sa nu fie accentuate, ci diminuate”, a spus Dragnea.

Dragnea il sprijina pe Trump

In interviul acordat AP, Liviu Dragnea a vorbit si despre frontiera de est a Romaniei, afirmand ca a cerut NATO sa consolideze securitatea in regiune si sa considere Marea Neagra o zona de maxima importanta strategica.

Totodata, liderul PSD a spus ca sprijina decizia presedintelui american Donald Trump de a impune sanctiuni Iranului, deoarece „SUA nu s-ar fi retras din acest acord daca nu aveau informatii foarte grave”.

Despre criticile la adresa lui Trump din partea puterilor europene, cum ar fi Marea Britanie, Franta si Germania, Dragnea a spus ca au fost reactii rapide.

„Situatia din Orientul Mijlociu este … complexa”, a spus Dragnea, precizand ca „unii o cunosc, unii cred ca o cunosc, iar altii nu o inteleg”.

In finalul articolului, sursa citata aminteste si faptul ca Dragnea a sustinut relocarea Ambasadei Romaniei in Israel la Ierusalim, cu toate ca presedintele Klaus Iohannis, responsabil cu politica externa, nu este de acord.